Eskipazar ilçesinin 3 kilometre doğusunda bulunan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde 2003’te başlatılan hafriyat çalışmaları Karabük Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Çelikbaş’ın koordinatörlüğünde sürdürülüyor. Antik kente at, boğa, fil, panter, geyik, tavus kuşu üzere birçok hayvanın tasvir edildiği mozaikler yer alıyor. 12 kilometrekare alanı içine alan bölgede iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, öbür anıtsal binalar ile birtakım kült alanları üzere 14 dağınık kamu ve öteki tıp yapılar yer alıyor. Antik kentteki hafriyat çalışmalarında ayrıyeten kaya mezarı içinde iskeletler, antik periyoda ilişkin para, kemik toka ve bir unguentarium (gözyaşı şişesi), 2. yüzyıla ilişkin mezar, 1800 yıllık adak levhası gün yüzüne çıkarıldı.





"Bölgenin tarihini aydınlatmasına yönelik ortaya çıkan bilgiler bizi çok şaşırtıyor"
Hafriyat Lideri Ersin Çelikbaş, Hadrianapolis Antik kentin kendilerini şaşırtmaya devam etiğini söyledi. Antik kenti kazdıkça buluntulardan çok bu bölgenin bilinmeyen tarihini aydınlatmanın kendilerini çok şaşırttığını kaydeden Çelikbaş, “2018 başlattığımız ve bu yılda devam ettiğimiz nekropolde mezar buluntularımız devam ediyor. Bunların içinde sikkeler, bayana ilişkin olduğunu düşündüğümüz meyyit ve mezar armağanları var. Bunlarda bu bölgede birinci gördüğümüz şeyler. Bu buluntulara daha evvelki hafriyatlarda hiç karşılaşmadık. Biz aslında yapmış olduğumuz çalışmalarla küçük buluntular bularak şaşırtmaktan fazla bölgenin tarihini aydınlatmasına yönelik ortaya çıkan bilgiler bizi çok şaşırtıyor” dedi.
Çelikbaş, 17 yıldır süren hafriyat çalışmalarında Hadrianapolis Antik Kent'in yüzde 5’i bile olmadığını da kelamlarına ekleyerek, “Ortaya çıkardığımızı mimari yapıları koruyarak insanların hizmetine sunmamız gerekiyor” tabirlerini kullandı.
Editör: TUNAHAN ERTAN