Ege Hayvan Hakları Federasyonu İdare Şurası Lideri Funda Bayrı Ersoy, 21 Aralık'ın satanistlerin ayin günü olduğunu belirterek, vatandaşlardan sokak kedilerinin sayılarında bir azalma fark ettikleri takdirde mevzuyu emniyete bildirmelerini istedi. Ersoy, "Satanistlerin başta kedi olmak üzere çeşitli hayvanların kurban edilip kanlarını içtiklerini biliyoruz. Zira kedilerin güçlü varlıklar olduğunu, öbür alemlerle alakalı olduklarını düşünüyorlar. Bu sıralarda kedileri sahiplenmek isteyen çok ki oluyor. Bizim sahiplendirmek için ilan açtığımız kedilere, kelam konusu satanistler ayin için daima telefon açıyor. Biz bu durumu bir halde anlıyoruz. Herkesi uyardım. Bu bireylerin kedileri toplamalarını önlüyoruz. Zira bilhassa pak kan olması için aşıları tamamlanmış, pak hayvanları, yani bizim ilanlarımızı tercih ediyorlar" dedi.  

 

 





Bir evcil hayvan satan işletmenin toplu kedi alım- satımı için açtığı ilanı toplumsal medya üzerinden gördüğünü ve çok dikkat alımlı bulduğunu belirten Ersoy, "Bir petshopun bu türlü ilan açması hiç etik değil. Petshoplar yalnızca ticari olarak baktığı için, toptan aldığı kedileri bu ayinler için yönlendirebilir. Aslında petshoplarda hayvanlara ticari meta olarak bakıldığı için sevgisiz ortamlarda bulunuyorlar. Bu toplu halde alım- satımların satanistler ayiniyle ilgili olabileceği, bizim aklımıza geldi. Bunu araştırmak da emniyete düşer" diye konuştu.

Ersoy, "Birçok kişinin, 10-15 kedinin birden yok olduğunu söylemesi dikkat cazip bir nokta. Vatandaşlardan bunları fark ettikleri anda polise haber vermelerini istiyorum. Örneğin ben, balkonda otururken bir adamın kuş sesi üzere ses çıkarttığını ve kedileri kendine çekerek topladığını gördüm. Çabucak polise haber verdim. Vatandaşlardan bu hususta uyanık olmasını istiyorum" dedi.



VATANDAŞ KEDİLERİN AZALDIĞINI SÖYLÜYOR

Marmaris ilçe merkezinde ikramlık eşya dükkanı işleten Nazlı Bilmen, "Ben daha evvel dükkanımın önünde yaklaşık 10 kedi beslerken, artık 3-4 kedi görüyorum. Kediler bir anda ortadan kaybolmaya başladılar. Neden olduğunu anlayamadık lakin bir gelen kediyi bir daha görmüyoruz. Burası zati kedi sever bir bölge. Çoğumuz onlara yemek veriyoruz fakat artık verdiğimiz yemekler bile sokakta kalıyor. Kedilerin neden kaybolduğuyla ilgili hiçbir fikrim yok. Ben Armutalan'daki konutumda de besliyorum ve orada da kedi sayılarında dayanılmaz bir düşüş var" dedi. Vatandaşlardan Sıla Melike Falat ise, son 2 aydır kedileri sokaklarda meyyit halde bulduklarını lisana getirerek, "Neden bilmiyorum lakin kesin zehirlemişlerdir. Toplumumuzda bu mevzuda bir şuur yok. Biz kedilerin sokak köşelerinde öldüğünü görüyoruz. Bilhassa son 2 aydır buna çok rastlar olduk" dedi. Bir öbür vatandaş Beste Önzehir ise, "Kedilerin sayısında bir azalma olduğunu gözlemliyorum. Buradaki hayvan severler ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar lakin birtakım beşerler kedilerden hiç haz almadığı için bir halde zehirliyor, bir yerlerini kesiyor. Ana yolda falan ölen kedileri çok görüyoruz" dedi.

REAKSİYON GÖSTERİLEN PETSHOP SAHİBİ KONUŞTU

Ersoy'un toplumsal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Çok kıymetli, herkesin dikkatine. Muğla'da bir petshop toplu kedi ve köpek alımı için ilan açmış. 21 Aralık'ta satanist ayinleri başlayacağı için kimse bu petshopa kedi ve köpek götürmesin" derken, kelam konusu petshop işletmecisi Enver Erkaleli da açıklama yaptı. Hakkındaki savları yalanlayan Erkaleli, "Bunlar hem şahsımı hem de işletmemi karalamak ismine yapılan argümanlar. Ellerinde rastgele bir kanıt yokken başlarına nazaran tezlerde bulunuyorlar. Biz yasal bir işletmeyiz. Bütün ruhsatlarımız tamam. Toplumsal medyada yazılan her şey palavradır. Biz hayvanları fiyat karşılığında alıyoruz fiyat karşılığında sahiplendiriyoruz. Esasen bunu bütün petshoplar yapıyor. 'Toplu halde kedi-köpek yavruları alımı yapılır' dedik evet. Biz bunu neden dedik? Örneğin A şahsının konutta kedileri yavrulamış, biz onu gidip fiyat karşılığında alıyoruz. Onların genel denetimlerini yaptırıyoruz, çipini taktırıyoruz ve yeniden fiyat karşılığında sahiplendiriyoruz" dedi.
 

 





'TÜRKİYE'DE SATANİZM YOK'

Erkaleli, kedi sahiplendirme konusunda kendilerinin aracı pozisyonda olduklarını belirterek, "Belki bu noktada benim yaklaşım üslubum, yaptığım iş kimi beşerler için yanlış olabilir. Lakin bizim yaptığımız iş çok açık ve net. Hepimiz hayvan severiz, hayvan sever olmasak bu kurallar altında bu işletmeyi açmazdık. Biz merdiven altı işletmelerin satışları dursun, şuurlu kaideler altında sahiplendirmeler yapılsın diye bu işletmeyi açtık. Biz yavrulara taktığımız çiplerle onların takiplerini yapabiliyoruz ve sokağa atıldıklarında nerede olduklarını tespit edebiliyoruz. Adıma yapılan haksız saldırılarak arşı gerekli hata duyurularında bulundum. Bu olayın sonucunda rastgele bir tazminat alırsam, bunu da sokak hayvanlarına bağışlayacağım. Biz dükkanı açtıktan sonra askıda mama projesini başlattık. Şu anda çok da hoş gidiyor. Bizim hakkımızda çıkan haberler büsbütün asılsızdır. Kediler neden kaybolur, hiçbir fikrim yok. Lakin Satanizm Türkiye'de görülmeyen bir durum. '21 Aralık Satanizm Ayini için kedi topluyorlar, o dükkandan alışveriş yapmayın' demişler. Türkiye'de satanizm baş gösteren bir olay değil. Evet hayvanlara makûs muamelede bulunulduğu oluyor, fakat bunun satanizmden değil bilinçsizlikten kaynaklı olduğunu düşünüyorum" dedi.
KAYNAK: DHA
Editör: TUNAHAN ERTAN