Alzheimer hastaları, suç işlediklerinde cezaevine girmezler. Bunun yerine, suç işledikleri sırada psikiyatrik rahatsızlıkları etkiliyorsa ve bu rahatsızlık muhakemeyi bozacak düzeydeyse, ceza ehliyetleri yoktur ve ceza almazlar. Ancak iyileşene kadar, yüksek gözetimli ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde denetim altında tutulurlar. Bu hastalığa sahip bireyler suç işlediklerinde, ceza evine girmezler. Yüksek gözetim altındaki bu tür hastanelere yerleştirilirler.
Alzheimer ve Demans farklı mı?
Alzheimer hastalığı, bir tür demans türüdür. Demans ise, genel bir terim olup, bilişsel işlevlerin (bellek, düşünme yeteneği, karar verme gibi) kaybıyla karakterize olan bir grup semptom ve belirtiye atıfta bulunmakta. Yani, demans, bilişsel işlevlerin önemli ölçüde bozulduğu bir durumu tanımlar.
Alzheimer nedir?
Bir diğer Alzheimer hastalığı ise, demansın en yaygın ve bilinen nedenlerinden biridir. Alzheimer, beyindeki sinir hücrelerinin zamanla ölümüne neden olur. Beyinde plakların ve düğümlerin birikmesiyle karakterize olan bir nörodejeneratif hastalıktır. Alzheimer hastalığı, hafıza kaybı, bilişsel düşüş, zihinsel karmaşa ve genellikle davranışsal ve duygusal değişiklikler gibi belirtilerle kendini gösterir.
Alzheimer hastaları cezaevine girer mi?
Bahsettiğimiz gibi Alzheimer hastalarının cezai ehliyeti yoktur. Dolayısıyla bu durumda cezaevine girme gibi bir durum söz konusu değildir. Yine de çok dikkatli olunmalı ve gözlemlenmelidirler.