Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir? Bebekler çok sık kusma eğilimi gösterirler. Önemli hastalıkların habercisi olabilecek bu türden durumları ciddiye almak bebeklerin sağlıklı gelişimleri açısından büyük önem arz eder. Bebeklerde kusma, anne ve babaların en sık karşılaştıkları durumların başında gelir. Bebeğin kusması olağan bir durum olarak kabul edilse de kimi durumlarda erken müdahale gerektiren rahatsızlıkların ön belirtisi olabilmektedir. Ebeveynlerin paniğe kapılmadan rutin kusmalar ile acil müdahale gerektiren kusmaları birbirinden ayırt edebilmeleri oldukça önemlidir.

Bebekler Neden Kusar?

Bebeklerde kusma, içilen ilacın yan etkisinden ortamdaki havanın kirliliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bir yaşın altındaki bebeklerin yarısından fazlasında en çok beslenmenin hemen sonrasında görülen fizyolojik kusma durumu oluşur. Bebek beslenme sonrası az miktarda ve zorlanmadan kusuyorsa, fizyolojik kusma meydana gelmiş demektir. Bebeğin fazla doyması durumunda, henüz mide kasları tam olarak gelişmediği için ve annenin beslenme alışkanlığına bağlı olarak bir miktar kusma görülmesi durumu yaygındır. Bu türden kusmalar bebeği rahatsız etmez ve genellikle tehlikeli bir durumun varlığına işaret etmez.

Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir?
Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir?

Üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, orta kulak iltihabı kusmanın yaygın nedenleri arasındadır. Apandisit, bağırsak düğümlenmesi türünden sorunlar da kusmaya neden olur. Bebeğin fışkırarak kusması, safralı kusması, kusmuğun yeşilimsi renge sahip olması, kahverengi ya da kanlı görünümü ciddi sağlık bulgularına işaret edebilir.

Kusan Bebeğe Neler Yapılmalı?

Bebeklerde halsizlik ve terleme durumu sonrası öğürme ve beraberinde kusma meydana gelir. Bu durumda olan bebeği dik pozisyonda tutmak, eğer yatar pozisyonda ise sağ yanına çevirerek başını biraz yükseltmek gerekir. Bir yaşındaki bebekleri kucakta dik pozisyonda tutup başını öne eğmek ve karnına bir miktar destekte bulunmak, kusmuğun akciğere kaçmaması için alınacak bir tedbirdir.
Bebek zorlanarak ve fışkırarak kusuyorsa, bebek kanlı kusuyorsa ya da dışkısı kanlıysa, kusma beraberinde şiddetli karın ağrısı varsa, karnında şişkinlik hissediliyorsa ve bunlara yüksek ateş eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir.

SİZİN İÇİN: Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir? İshali Kesen Doğal Çözümler Nelerdir?

Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeğe kusma sonrası kalori içermeyen su vermek yeniden kusmasına neden olabilecektir. Bebekte kusmanın yanında ciddi sorunları düşündürecek bulgular yok ise beslenme öncesi bir iki saat kadar beklemek gerekir. Anne sütü alan bebekler bu süre sonrası normalden daha az emzirilmelidir. Ek besin alan bebekler on beşer dakikalık periyotlar ile elma suyu gibi kalori içeren sıvılarla beslenmelidir. Eğer kusma devam etmiyor ise normal beslenmeye geçilebilir ancak unutulmaması gereken, bebeğin günlük beslenme miktarından daha fazla besinle takviye etmeye çalışmanın tekrar kusmasına yol açarak fayda yerine zarar sağlayacağıdır.

Aradan geçen yedi sekiz saate rağmen bebek yeniden kusuyor ise, idrarını yapmamışsa ve dalgınlık durumu söz konusu ise mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.

Editör: TUNAHAN ERTAN