Dişler Hakkında İlginç Gerçekler! Öğrenilmesi Gereken Bilgiler. Dişler, iyi bakarsak ve bir aksilik olmazsa ömür boyu bizimle olur. Ancak bazen onlara yeteri ilgiyi göstermiyoruz ve bu da diş kaybetmemize neden oluyor. “32 dişin yanında birkaç diş varsın kaybolsun” diye düşünenler olabilir, sonuçta artık dişler için tıbben yapılabilecek birçok uygulama var. Ancak hiçbir uygulama kaybedilen dişin verdiği hissi vermiyor. Diş kaybetmiş olanlar şu an “haklısın” dercesine kafasını salladı bile, değil mi? Peki öyleyse, sizlere dişler hakkında ilginç bilgiler verelim.

1. En çok kullandığınız eliniz, aynı zamanda çiğneme tarafınızdır

Dişler hakkında ilginç bilgiler listemize her gün yaptığımız ama hiç fark etmediğimiz bir bilgi ile başlıyoruz. Örneğin sağ elinizi kullanıyorsanız, ağzının sağ tarafı ile çiğneme eğiliminde olursunuz. Eğer solaksanız, baskın çiğneme tarafınız muhtemelen solda olacaktır.

2. Dişler, kemiklerden daha güçlüdür

Bazı insanlar kemiklerin insan anatomisinin en güçlü kısmı olduğuna inanır, ancak dişlerin dış kısmındaki diş minesi aslında vücudun en güçlü ve en dayanıklı kısmıdır.

3. Dişin büyük bir kısmı görünmüyor

Dişin üçte ikisi aslında diş etlerinin altındadır. Dişin sadece üçte biri görülebilir.

4. Fırçalamak, dişlerinizi tamamen temizlemez

Dişlerinizi fırçalamak dişlerinizin sadece %60’ını temizler. Kalan %40’ı diş ipi ile temizlenir. Evet, diş ipi kullanmak önemlidir.

5. Roma tarzı diş macunu

Dişler hakkında ilginç bilgiler listemize Roma İmparatorluğu döneminden gelen bir bilgiyle devam ediyoruz. Romalılar, diş macunu icat edilmeden önce kırık yumurta kabuklarından, kemiklerden, öküz toynaklarından ve küllerden bir macun yaparlardı.

6. Dişler rahimde oluşmaya başlar

Dişler hakkında ilginç bilgiler listemizde yer alan bu bilgi annelerin dikkatini çekebilir. Ortaya çıkmaları zaman alsa da, doğduğunuz andan itibaren dişleriniz oradadır. Sadece diş etlerinde zamanlarının gelmesini bekliyorlar.

7. Dişler tıpkı parmak izi gibi eşsizdir

İki diş birbirine benzemez. Herkesin dişleri, tıpkı parmak izleri gibi kişiye özgüdür. Aslında parmak izlerinde olduğu gibi, bir kişiyi tanımlamak için dişler kullanılabilir. İnsanların, insan kalıntılarını tanımlamak için diş kayıtlarını kullanmasının nedenlerinden biri budur.

8. Peynir dişleri korur

Peynir, plaktaki asidi nötralize eden koruyucu bir tabaka sağlar. Acaba diş macunundan kurtulup diş fırçasına biraz peynir mi sürsek?

9. Roma tarzı ağız gargarası

Dişler hakkında ilginç bilgiler listemizde yer alan bu bilgiyle yine Roma İmparatorluğu’na dönüyoruz. Roma İmparatorluğu döneminde insanlar steril idrarı, ağız çalkalama suyu olarak kullanırlardı.

10. Yeşil sebzeler, dişte lekelenmeyi önler

Tam bir öğün yemeden önce yapraklı bir salata veya buharda pişirilmiş sebze yemek dişlerinizde lekelenmeyi önleyebilir. Ya da belki bu, ebeveynlerin çocuklarına bu sebzeleri yemelerini sağlamak için söyledikleri şeydir.

11. Orta Çağ’da diş ağrısı tedavisi

Orta Çağ’da insanlar diş ağrılarını hafifletmek için eşekleri öpüyorlardı. Sözde “uzmanlar” bunun diş ağrılarını durdurmanın kesin bir yolu olduğuna inanıyorlardı.

12. Plak, 300 bakteri türü içerir

Plak ortalama olarak 300 bakteri türü içerir. Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin millet.

13. Soda, diş çürümesini hızlandırır

Günde üç veya daha fazla bardak soda içmek, %62 oranında diş çürümesine, dolgulara ve diş kaybına katkıda bulunur.

14. Zürafaların üst dişleri yoktur

Zürafaların tıpkı bizler gibi 32 dişi vardır. Bizden farklı olarak dişlerinin tamamı çenelerinin altındadır.

15. Hayatımızın 38,5 günü diş fırçalamakla geçer

Hayatımız boyunca ortalama 38,5 gün dişlerimizi fırçalıyoruz.

16. Dişlerin kusmuktan korunması

Dişler hakkında ilginç bilgiler listemizin son bilgisine geldik. Kusmadan önce ağzımız, dişlerimizi kusmuğumuzun sahip olduğu asitten korumak için aşırı miktarda tükürük üretir.

"Dişlerimizin görüntümüzü etkilediğini ve çiğnemeye yardımcı olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki dişlerimiz hakkında bilmediğimiz birkaç gerçeği öğrenmeye ne dersiniz? Diş Hekimi Zafer Kazak konu hakkında bilgiler verdi."

1. Diş minesi insan vücudunun en sert dokusudur. Çok sayıda mineral katmanından oluşur ve kemikten daha serttir. Diş minesi kemikten daha güçlü olmasına rağmen hasar göremez değildir.

2. Ağız hijyeni uygulamaları binlerce yıl öncesine dayanır. Onlar şimdiki gibi her altı ayda bir Diş Hekimine gitmemiş olabilir ancak dişlerini temizlemek için değişik teknikler geliştirmişlerdir. Örneğin Mısırlılar dişlerini parlatmak için yumurta kabuklarını kullanmışlardır. Günümüzde kullanılan diş fırçasının icadı ise ancak 1700 yılında gerçekleşmiştir.

3. Her diş benzersizdir. Dişler kar taneleri veya parmak izi gibidir. Ağzımızdaki her diş diğerinden tamamen farklıdır. Kimsenin dişi de kimseye benzemez. Dişlerimiz aynı zamanda yaşımız, diyetimiz, stres sorunlarımız, sahip olabileceğimiz hastalıkların bir kaydı olarak sizinle ilgili birçok bilgi verir.

4. Diş yüzeylerinin sadece %65 ine diş fırçası ile ulaşabiliriz. Diş yüzey alanlarının bir kısmı ise dişlerle temas eden bölgelerdedir ve bu alanları sadece diş ipi ile temizleyebiliriz. Ağız hijyeni rutinimizde bu önemli adımı atlar isek ağız bakterilerinin bu bölgelere tutunma ve saldırma fırsatı veririz.

Çürük En Çok Kimlerde Görülür?

Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna göre herkes için bir tehlike var demektir. Ancak beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin oranı çok yüksek olanlar bir de sularında florür oranı çok düşükse çok daha fazla çürük tehlikesi altındadırlar. Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez.  Tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar.  Dişler hakkında ilginç gerçekler! öğrenilmesi gereken bilgiler

Diş Çürüğü Önlenebilir mi?

Günümüzde diş çürüklerini tamamen engelleyebilecek ilaç ya da aşı henüz bulunmamış olsa da düzenli ve etkin fırçalamanın, önleyici uygulamalar ile desteklendiği durumlarda sağlıklı dişlere sahip olmak mümkündür. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, uygun diş fırçası seçilmelidir. Diş hekimi kontrollerinin düzenli aralıklarla yapılması çürüğün erken dönemde yakalanması için en iyi yoldur.

SİZİN İÇİN: Diş Çıkarma Ağrısına Hangi Krem İyi Gelir? Calgel Diş Jeli Ne İşe Yarar?

Diş Aşınmalarıü

Hayat boyunca dişlerimiz pek çok kimyasal ve fiziksel etkenlere maruz kalmaktadır. Bunun neticesinde dişlerde çürük, travma ve aşınmalar meydana gelebilmektedir. Diş aşınmaları abrazyon, atrizyon, abfraksiyon ve erozyondur.ü

Atrizyon, fonksiyonel veya fonksiyon dışı hareketlerde, arada herhangi bir madde olmadan, dişlerin temasta olduğu bölgelerde, meydana gelen fizyolojik aşınma olarak tanımlanır.ü

Abrazyon, ağız içerisinde yabancı cisimlerin dişlerle teması sonucu oluşan diş aşınmasıdır.ü

Abfraksiyon, sentrik dışı okluzal kuvvetlerin kole bölgesinde yarattığı gerilme kuvvetlerinin neden olduğu kama şekilli lezyonlardır.ü

Erozyon, fiziksel veya mikrobik etki olmaksızın, ağza giren asitlerin diş dokusunda yarattığı kayıp olarak tanımlanmaktadır.

Dişeti Hastalıklarıüü(Periodontal Hastalıklar)

Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70`inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.

Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen çene kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir. Öğrenilmesi gereken bilgiler.

Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte çene kemiğinde de hasar oluşur. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.

Dişler Hakkında İlginç Gerçekler, Öğrenilmesi Gereken Bilgiler, hassas dişlere nasıl davranmalı, dişler hakkında bilinmeyen ilginç bilgiler nelerdir, dişlerin anatomik yapısı nedir, dişler nasıl tedavi edilir, dişin çürümesi önlenebilir mi, sürekli diş fırçalamak dişin çürümesini önler mi, diş eti rahatsızlıkları neden olur, kanal tedavisi nedir, dişler rahimde mi oluşmaya başlar, dişler hakkında bilinmeyen yararlı bilgiler

Editör: TUNAHAN ERTAN