İzinsiz olarak uçurulan dronelar nedeniyle hapis cezası ve idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, İHA (İnsansız Hava Aracı) kullanıcı sayısı 35 bin 366’ya, İHA sayısı ise 27 bin 439’a ulaştı. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Sami Aksoy, izinsiz veya kayıtsız, tescil olmadan drone uçurmanın cezasının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Günümüzde droneların maliyeti çok düşük olsa da başta özel hayatın gizliliğine dikkat edilmeli. Ayrıca 5 yılı bulabilen hapis ve 14 bin 705 lirayı bulan yüksek para cezalarından korunmak için tedbirli davranılmalı" uyarısında bulundu.

Medyadan kargo taşımacılığına, sağlıktan askeri amaçlı kullanıma kadar hayatımızın hemen her alanında hızla yer almaya başlayan dronelar, daha çok hobi amaçlı kullanılsa da kullanım için kurallara uymak ve gerekli izinleri almak gerekiyor. Ülkemizde de ağırlıklarına göre sınıflandırılan droneları kaydetmeden, uçuş izni almadan uçurmanın cezası büyük.

DRONE EHLİYETİ NEDİR?

Drone ehliyeti SHGM üzerinden yada SHGM tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların herhangi birinden alabileceğiniz Drone uçuşları sırasında kolluk kuvvetlerinin sizden talep edeceği yegane evraktır. Bu basılı evrak aynı bir araç ehliyeti gibi olabileceği gibi bir sertifika görünümünde de olabilir.

DRONE EHLİYETİ ALMAK ZORUNLU MU?

Drone ehliyeti almanız 500gr ve üzeri cihazlar için zorunludur. Yakın zamanda çıkacak bir yasayla bunun 250 gr lık bir ağırlığa kadar indirileceğini tahmin etmekteyiz. Drone pilotu olmaksızın drone uçurmanız durumunda kolluk kuvvetlerinin muhtemelen tarafınıza zorluk ve sorun çıkaracağı, özellikle son dönemde liyakatten ziyade anti-fetöcü olmanın baz alınarak yapılan personel alımları nedeniyle çöplüğe dönen teşkilatlarda neyi nasıl yapması gerektiği konusunda en ufak bir bilgisi olmayan bir kolluk görevlisine rastlama ihtimaline karşı kendinizi bu şekilde güvence altına almanızın daha sağlıklı olacağı kanaatindeyiz.


EHLİYETSİZ DRONE UÇURMA CEZASI NEDİR?

Üzülerek belirtmeliyizki, ülkemizde önce eylemler yapılıyor ve sonrasında yönetmelikler ortaya çıkıyor. Bu yüzden şuan için net bir ceza tarifesi yada kanunlar nezdinde tam olarak suç sayılmayan bu eylemlerin herhangi bir cezası yok. Alt ve üst limitlerde bir mahkeme gibi davranarak ceza kesmeye yetkili olan kuruluş SHGM'dir.

SHGM genellikle hantal işleyişi ve kuralcılığıyla ünlü hava işletmelerini ve havacılık sektörünü denetlemekle yükümlüyken, ani kararlar alarak hareket eden siviller ile muhatap olduğunda parmaklarını sallayarak çok rahat bir şekilde hem savcı hemde hakim olabilecek bir konuma kendini oturtmaktadır.

DRONE KULLANIMIYLA İLGİLİ BİR DEPARTMAN KURULACAK

Büyük ihtimalle SHGM içerisinde yakın zamanda Drone kullanımıyla alakalı bir departman kurulacak ve SHGM hantallığıyla çalışmayan daha aktif ve hızlı karar ve tedbirler alabilen bir kurum oluşturulacaktır. Çünkü bir kullanıcının cihazını kaç metre yukarı çıkardığı yada gerçekten uçuşa izin verilmemiş bir yerde uçurup uçurmadığı konusunda Uçak yada Helikopterlerde yer alan kayıt tutma (Kamyonlardaki takometre gibi) cihazı drone modellerinin ekseriyetinde yer almıyor. Hal böyle olunca cezalar ve yaptırımlar hayatın gerçek akışı içerisinde afakilikten ileriye gidemiyor.

Tüm bu bilgilere karşın, cihazınızı eğitimini aldığınız kuralların dışına çıkmadan uçurmaya özen göstermenizde ve kanunlara uymak konusunda hassas davranmanızda hem sivil havacılık güvenliği hemde hayatların güvenliği için hayati önem bulunmaktadır.

EHLİYET EHLİYETİ ÜCRETLİ Mİ?

Drone ehliyeti bir eğitim ile verildiği için bu ehliyeti düzenleme yetkisine sahip olan kurumların bir çoğu bunun için ücret talep etmektedirler. Örneğin bazıları üniversite öğrencileri için bunu ücretsiz sunmaktadırlar Yada bizim gibi bir firma da bu ehliyeti tamamen ücretsiz verebilmektedir.

Editör: TUNAHAN ERTAN