Eskişehir' de dün 15.45 sıralarında aniden yağan dolu ve yağmur bütün şehri etkisi altına aldı. Trafikte yağmura ve doluya yakalanan sürücülerin araçları hasar aldı. (Dolu yağan yağmur)

Eskişehir' de dün 15.45 sıralarında aniden yağan dolu ve yağmur bütün şehri etkisi altına aldı. Bütün şehri etkisi altına alan yağmur, dolu yağmaya başladığı an da trafiğin kapanmasına neden oldu. Köprü altına sığınan araçlar durunca, trafik sıkıştı. Sığınacak yer bulamayan araçların bir çoğu maddi hasar aldı. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu bazı araçların camını çatlatırken, bazı araçların kaportalarında göçüklere sebep oldu. (Dolu yağan yağmur)

Dolu Yağışlarına Karşı Alınabilecek Önlemler

Geçtiğimiz sene ülkemizde karşılaştığımız ve araçlara büyük zarar vermiş olan dolu yağışları, büyük bir maddi hasara sebep oldu. Yaşanan kötü tecrübe sebebiyle, her yağmurda “Acaba dolu yağar mı?” endişesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle; mevsim geçişlerindeki yağışların dolu şeklinde olması, araç sahiplerinin endişelerini daha da arttırmış durumda. Hava durumu bültenleri, artık şiddetli dolu yağışı olacağı zaman öncesinden uyarılarda bulunuyor. Aracıyla trafikte olanlar, radyoda gün içerisinde sıkça hava durumunu kontrol ediyor. Bu yazımızda, aracınız için dolu yağışına karşı alabileceğiniz birkaç öneri paylaşacağız.

Hava Durumunu Takip Edin

Havaların bir anda değişebileceğini göz önünde bulundurduğumuz bir dönemdeyiz. Öyle ki; şehrin bir tarafında güneş açarken, diğer tarafta şiddetli yağış olabiliyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde, semtler arasında bile farklılıklar görülebiliyor. Bu yüzden, trafikteyken hava durumunu takip etmek artık hepimiz için normal bir ihtiyaç oldu. Sadece hava durumu sunan radyolar veya anlık hava tahmini veren cep telefonu uygulamaları sayesinde, gün içerisinde nelerle karşılaşabileceğiniz konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu sayede, bu bilgiler doğrultusunda programınızı yapabilirsiniz.

Kapalı Alanları Tercih Edin

Dolu riski bulunan günlerde, aracınızı o gün kullanmamaya ve kapalı otoparklara park etmeye özen gösterin. Bu tarz durumlarda otoparka vereceğiniz hizmet bedelini düşünmeyin. Çünkü; siz toplantıdayken aracınızı açık bir yerde bıraktığınızda, cebinizden çıkacak olan miktar daha fazla olabilir. Doluya trafikte yakalandıysanız, en yakın benzin istasyonuna veya alışveriş merkezlerinin kapalı otoparklarına sığınabilirsiniz.

Kapalı Otopark Yoksa Çözüm: Araba Brandası

Yaşadığınız yerde kapalı otopark yoksa, arabanız içinüdoludan koruyan brandaüsatın alabilirsiniz. Böylelikle herhangi bir dolu yağışında, aracınızıüdolu hasarından koruyabilirsiniz.

Doğru Bilinen Yanlış: Aracı Halı veya Karton ile Kaplamak

Doludan araç korumaüyöntemlerinde akla ilk gelenlerden biri, evinizdeki halıları aracın üzerine sermek veya aracınızı kartonla kaplamak oluyor. Dolu yağışının tam olarak nerede ve ne zaman olacağı belli olmadığı için, bu tarz yöntemler sizi uzun vadede dolu hasarından korumayabilir. Dolu sırasında, sert ve iri taneler aracınızın kaportasında ciddi göçüklere veya camlarınızın kırılmasına sebep olabilir. Bu yüzden, halıyla veya kartonla kaplamak ilk başta mantıklı bir çözüm gibi gözükse de dolu parçalarının hangi taraftan ve hangi hızla geleceği bilinmediğinden, güvenilir bir yöntem değil. Yağışa ters bir açıdan yakalanan araçların camları kırılabilir veya dolu ile birlikte gelen rüzgar, aracın üzerindeki kartonları uçurabilir.

Araç Sigortası Şart ( Dolu, Sel için)

Dolu hasarına karşı alınacak en güvenli önlem, aracınızı sigortalatmak! Uzun vadede güvenlik, sizin için en iyi çözüm olabilir. Bu yüzden, aracınıza sigorta yaptırmayı unutmayın. Yaptıracağınız sigortanın, sizi sadece dolu yağışında değil; doğal afet, terör ve kaza gibi kötü durumlarda da koruyacağını düşündüğünüzde, aslında uzun vadede sizi koruyan bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz.

Boyasız kaporta nasıl düzeltilir? ( dolu, sel için)

Otomotiv piyasa sektörü üretim ve satışa sunulma açısından son derece hareketli bir piyasadır. Otomotiv sektöründe satışa sunulan arabaların birçok farklı yönden değerlendirilir ve buna göre satın alınır. Bu değerlendirme kriterlerinden birisi de aracın kaporta bölümüdür. Otomobillerin kaportası değerlendirme açısından büyük bir öneme sahiptir. Peki, kaporta zarar görmüşse boyasız kaporta nasıl düzeltilir, değerlendirme notu düşürülmeyecek şekilde tamir edilebilir mi?

Boyasız kaporta nasıl düzeltilir?

Boyasız kaporta göçük düzeltme, aracın kaporta aksamlarında meydana gelen ve boyanın zarar görmediği göçüklerin, aracın orijinal boyasına zarar vermeden düzeltilerek eski haline getirilmesi işlemidir. Bu işlem piyasada yağlı çekiç olarak da bilinmektedir. Boyasız göçük düzeltmede uygulanan yöntem 3 farklı şekilde görülmektedir.

  • Kaportanın arkasından bastırarak düzeltme:

Bu uygulamada aracın ezilmiş olan kaportasının arkasına girebilen çubuk aparatlar kullanılmaktadır. Bu parçalarlakaportadaki göçüğemasaj yapar gibi arkadan dışarıya ittirilerek düzeltilebilmektedir. Düzeltme sonrasında aracın kaportasının dış bölümünde pürüzler meydana gelmiş ise, plastic bir kalem yardımıyla çekiçlenerek bu pürüzler ortadan kaldırılır. Dış yüzeye pasta uygulanarak düzeltilen yüzey temizlenir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için aracın hasar gören bölümünün arkasında yer alan malzemelerin sökülmesi gerekmektedir.

  • Vakum yöntemi ile çektirerek düzeltme:

Göçük bulunan kaportanın arkasına ulaşma imkanı olmayan durumlardaügöçükleri düzeltmeküiçin vakum yöntemi kullanılmaktadır. Vakumlama uygulaması hasar alan yerin durumuna ve boyutuna göre bu yerin arkasında bulunan döşeme malzemelerini genel olarak sökmeden de uygulanabilmektedir. Vakumla tekniği uygulanan araçlarda boyanın zarar görmesi söz konusu değildir. Bu yöntemde göçüğün şekline ve büyüklüğüne göre yapıştırma aparatı silikonlanarak göçük olan bölgeye yapıştırılır. Yapışkan olan aparat özel pense yardımıyla birkaç defa esnetilir ve istenen düzeltme yapılana kadar çektirilerekükaportadaki göçük düzeltilir. Bu yöntemde gerekli görüldüğünde dış yüzeyde oluşacak pürüzler için plastik kalem ile çekiçlenerek düzeltilip, pasta yardımıyla temizlenmelidir. Vakumlamatekniği, hasarın yeri ve boyutuna göre kaportanın arkasında bulunan malzemeleri genel olarak sökmeden uygulanabilir.

  • Manyetik olarak göçük düzeltme:

Manyetik onarım uygulamasıgöçük hasarlarının iyileştirilmesinde etkili bir yöntemdir. Bu uygulamada iç döşeme ve trim malzemesini sökmeye gerek duyulmamaktadır. Diğer uygulamalara göre de zaman tasarrufu sağlayan bir sistemdir. Göçük olan bölümlere yaydığı frekans dalgaları sayesinde hasarlı bölgedeki uzayan sacın boyaya zarar vermeden tekrar onarılması sağlar. Manyetik işlemdiğer uygulamalar gibi çubuk ve yapıştırma işlemleriyle yapılır. Bu sistemde onarım uygulanacağı alandaki metalin kalınlığına ve özelliğine göre ayarlama ve programlama yapabilmektedir.

Editör: TUNAHAN ERTAN