Farelerin Sesi Nasıldır? Fareler Aslında Şarkı mı Söylüyor? Şoke Gerçekler. Bir fare ile karşılaşırsanız ya hiç sesini duymazsınız yada ciyaklama sesine benzer tiz bir ses duyarsınız. Oysa fareler tıpkı kuşların ötmesi gibi nameli sesler çıkarıyorlar. Ancak biz bu sesleri duyma eşiğimizin dışında kaldığı için duyamıyoruz. İnsan kulağı en yüksek 20 kilohertz sesi duyabilir. Farelerin sesleri ise 35 ila 125 kilohertz aralığındadır.
Farelerin Çıkarttığı Seslerin Sebepleri
Fareler bu sesleri çıkarmaya çocukluk çağlarında annelerinin dikkatini çekmek için başlıyorlar. Yetişkin olduklarında ise bu sesleri sosyalleşmek için kullanıyorlar.
Farelerin Sesleri 5 Oktav
Farelerin sesleri 5 oktav kadardır. Bizim çıplak kulağımızla duyamadığımız bu sesleri, bu güne kadar bilim insanları kayıt edebiliyor ve manuel olarak analiz edebiliyordu. Fare davranışlarını incelerken de duyamadıkları bu sesleri, davranışlarla ilişkilendirmek konusunda sıkıntılar yaşıyorlardı. Ancak yeni geliştirilen bir cihaz sayesinde bu analiz otomatik olarak yapılmaya başlandı.
Fare Seslerini Otomatik Analiz
Fare seslerinin otomatik olarak analiz edilebilmesi ile farelerin davranışları ile seslerinin ilişkilendirilmesi kolaylaşınca, erkek farelerin ötüşlerini kur yapmak için, dişilerinse taliplerini ve aile üyelerini ayırd etmek için kullandığı anlaşıldı. Konu ile ilgili yapılan bir deneyde, erkek farenin ötüşüne cevaben, bazı dişi farelerin yavaşladığı, bazılarınınsa hızını hiç değiştirmeden yollarına devam ettiği görüldü.
İnsan Beyninin Mekaniği
Fare davranışlarını ve iletişimini incelemek, insan beyninin mekaniği ve sistemleri hakkında değerli bilgiler edinmemizi sağlayabilir. Bilim insanları bu araştırmaların otizmi ve sosyal iletişimin altında yatan boşlukları anlama konusunda faydalı olabileceğini düşünüyor.
DNA’mız çok benziyor!
Fareler hakkında en ilginç gerçeklerden biri insan DNA’sıyla fare DNA’sının şaşırtıcı derecede birbirine benzemesidir. Bu özellikleri nedeniyle fareler üzerinde insanlar için kullanılacak ilaçlar ve ürünlerin deneyleri yapılmaktadır. Siz farelere kötü gözle bakıp, onlardan kurtulmak isteyebilirsiniz ancak o fareler sayesinde bir çok ilacın yan etkilerinden zarar görmüyorsunuz.
Kuyruğu Ne Kadar?
Farelerin kuyruklarının ne kadar uzun olup olmadığı bizim için bir fareyi tarif ederken oldukça önemlidir. ‘Iyyy upuzun kuyruğu vardı’ dediğiniz bir fare aslında büyük de bir faredir. Çünkü farelerin kuyruk boyları vücutlarının toplam uzunluğuna eşittir. Yani o kuyruğu uzun fare gördüğünüzden çok daha büyük!
Minik fareeee!
Farelerin yavrularının ilk doğduklarında vücutlarında tüy olmaz. Bu tüyler çok sonra yavaş yavaş çıkar. Oldukça küçük ve bir o kadar savunmasız bu yavruların aynı zamanda henüz görme yetileri de yoktur. Bu nedenle fareler yavrularını tıpkı diğer hayvanlar gibi oldukça güvende saklarlar.
Her şeyi duyabilirler!
Farelerin oldukça keskin kulakları vardır. İnsanların duyamadıkları frekanslardaki sesleri bile rahatlıkla duyabilir ve bu sayede kimse ne olduğunu anlamadan ortadan yok olabilirler.
10 parmağında 10 marifet
Farelerin kulakları kadar burunları da çok keskindir. Yemeğin ve diğer hayvanların kokusunu kilometrelerce uzaktan alabilirler. Bunun yanında iyi birer yüzücü ve tırmanıcıdırlar. Bu nedenle şehirlerin lağımlarında rahatlıkla yaşayabilirler. Ayrıca zıpladıklarında 50 santim kadar yükseğe sıçrayabildikleri bilinmektedir.
Farelerin Sesi Nasıldır, Fareler Aslında Şarkı mı Söylüyor, Şoke Gerçekler, fareler insanlara benzer mi, fareler aslında şarkı mı söylüyor, farelerin sesler kaç oktavdır, farelerin verdiği zararlar nelerdir, fareler virüs yayar mı, fareler ne ile beslenir, fareler nerede yaşar, fare kuyruğu ne kadar uzunluktadır, farelerin koku alma duyuları gelişmiş midir, fareler suda yüzerler mi, fareler tırmalar mı