Fibromiyalji tanımı, neden kaynaklandığı ve tedavisinin nasıl yapılacağı son dönemlerde oldukça artan bir rahatsızlık olan Fibromiyalji için sıkça yapılan araştırma başlıkları olarak göze çarpmaktadır.
Fibromiyalji nedir sorusuna verilecek yanıt, kişinin geceleri yeterli miktarda (8-9 saat) uyumasına rağmen sabah kalktığında kendini oldukça yorgun hissetmesine ek olarak bu yorgunluğa romatizmal iskelet ve kas sistemi ağrılarının eşlik etmesi olarak verilebilir. Bir diğer adı yumuşak doku romatizması da olan Fibromiyalji kronik ağrı sendromu ve yorgunluk hastalığı olarak da nitelendirilebilir.
Yazı İçeriği
- Fibromiyaljiye Neler Neden Olur?
- Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
- Fibromiyaljinin Yol Açtığı Olumsuzluklar
- Stres Faktörü Hastalığı Tetikleyebilir!
- Fibromiyaljinin Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü
Fibromiyaljiye Neler Neden Olur?
Fibromiyaljiye neden olan ağrıyı arttıran bazı nedenler şunlardır:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Verimsiz uyku
- Romatizmal hastalıklar
- Hormonal hastalıklar
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Çok kolay belirti veren bir hastalık olan Fibromiyalji belirtileri, sabahları yataktan kalkamama olarak başlayan kronik yorgunluğun yanında;
Fibromiyalji, kas ve iskelet sistemi hastalıklarından biridir. En sık görüldüğü yaş aralığı 30-60 yaş arasıdır. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha fazladır. Fibromiyaljinin belirtileri şunlardır:
- Halsizlik
- El ve ayaklarda karıncalanma
- Vücudun bazı noktalarında aşırı hassaslık
- Çarpıntı
- Nefes almakta zorluk yaşama, nefes darlığı
- Kulak çınlaması olarak ortaya çıkmaktadır.
- Yoğun ağrı
- Yorgunluk
- Sabah tutukluğu
- Yumuşak dokularda şişkinlik hissi yaşanması
- Baş ağrısının görülmesi
Fibromiyaljinin Yol Açtığı Olumsuzluklar
Fibromiyaljinin yol açtığı en yoğun sıkıntı hastanın yaşam kalitesinde ortaya çıkan olumsuzluklardır. 2017 verilerine göre her 100 kişiden 3’ünü etkileyen Fibromiyalji hastaları yaşadıkları sıkıntılara ek olarak vücutlarının bazı noktalarında oldukça hassasiyet de yaşayabilmektedir. Aynı zamanda hastalık ortaya çıktığı andan itibaren hastadaki stres faktörü de hastalık için en olumsuzluklar yaratmakla beraber Fibromiyalji görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre dört kat daha fazladır.
Stres Faktörü Hastalığı Tetikleyebilir!
Fibromiyalji tedavi edilse dahi kişinin yoğun stresli olduğu dönemlerde tekrarlama gibi kötü bir özelliğinin de unutulmaması gerekmektedir. Bu nedenle Fibromiyalji tedavisi için, hastaların ruhsal anlamda tedavi edilmesi de oldukça önemli bir başlık olacaktır.
Fibromiyalji tedavisi için hastanın yaşam tarzının değiştirilmesi yanında, doğru teşhis, ilaç tedavisi ve hastayı stresten uzak tutma gibi hususlar oldukça önemli ayrıntılar olacaktır. Hastalığın tedavisi yanında tekrar etmemesinin sağlanması da çok önemlidir.
Fibromiyaljinin Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü
Fibromiyaljinin bitkisel tedavisinde kullanılan bazı bitkiler şunlardır:
- Kırmızı Biber: 1 çay kaşığı biber ile 1 bardak sıcak suyun karıştırılarak çay yapılması şeklinde tüketilir.
- Sarı Kantaron: Kapsül olarak veya çay şeklinde tüketilebilir. Fibromiyaljinin belirtileri olan depresyon, uykusuzluk ve yoğun ağrı gibi durumları ortadan kaldırmada etkilidir.
- Harpagopitum: Diğer adı şeytan pençesidir. Bitkinin kendisi de doğrudan ağrılı yere uygulanabilir. Direkt olarak bitkiyi uygulamak istemeyen ise çayını yapabilir veya kapsülünü tüketebilir.