Fren Balatası Nedir? Fren Balatası Nasıl Değiştirilir? Arka Fren Balatası Fren balatası ne işe yarar, ne sıklıkla değiştirilir, fren balatası bittiği zaman ne yapılmalıdır gibi bilgilerin yer aldığı blog yazımızı okumak için tıklayın!
Söz konusu güvenlik olduğunda bir aracın en önemli mekanizmalarının başında fren sistemi geliyor. Fren sisteminin en önemli parçalarından biri ise fren balatası oluyor. Üstlendiği görev itibariyle fren balatasının bakımını periyodik olarak yapmak oldukça önemli. Peki fren balatası nedir? Nasıl bir görev üstleniyor? Bu sorunun yanıtını verirken daha açıklayıcı olmak adına öncelikle fren sistemine dair bir açıklama yapmak daha doğru. Fren sistemi hareket halindeki aracın yavaşlamasını sağlayan, fren pedalı aracılığıyla kuvveti tekerlek sistemindeki balatalara ileten bir yapı. Fren balatası içinse bu sistemde pedala basıldığında diske veya kampanaya sürtünerek aracın yavaşlamasını sağlayan parça diyebiliriz.
Fren balatasının düzgün çalışması aracın ömrünün de uzaması anlamına geliyor. Bu sebeple fren balatası değişimi ve bakımı gibi konular büyük önem taşıyor.
Fren Balatası Hakkında
En iyi fren balatası, 2019 senesinde nedir diye soracak olursanız, buna net bir yanıt vermek zor. Ancak nasıl olması gerektiği konusunda genel bir çerçeve çizilebilir. Otomobillerdeki en önemli güvenlik aygıtı olan fren balatasından beklenen en temel özellikleri şu şekilde sıralamak mümkün:
Sabit sürtünme performansı,Sürtünme katsayısının fren basıncı,Hız ya da sıcaklıktan bağımsız olması,Yüksek mekanik dayanıklılık,Düşük gürültü seviyesi,İklim koşullarından etkilenmemesi,Düşük aşınma kapasitesi.
Fren balataları organik, seramik ve metal olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Çevreye duyarlı organik fren balataları görece daha sessiz olmaları ve sistemde daha az aşınma yaratmaları sebebiyle öne çıkıyor. Ancak organik olmaları sebebi ile metal olanlara kıyasla daha kısa ömürlü oluyor. Seramik fren balatası üretim açısından maliyetli olsa da düşük ses seviyesi ve hiçbir şekilde toz ve artık bırakmaması ile dikkat çekiyor. Metal fren balatası ise sıcağa ve zorlu şartlara dayanıklı olması sebebiyle en yaygın olan fren balatası çeşidi. Ancak diğer ikisine kıyasla çok daha gürültücü.
Fren Balatası Arızaları ve Değişimi
Fren balatasının ömrünü kısaltan belli durumlar var. Sürekli dur-kalk yapılması, aniden hızlanma ya da aniden yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, öfkeli sürüş tarzı, yokuşlarda fren pedalının zorlanması gibi durumlar fren balatasının erken deforme olmasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra bilinen bir diğer gerçek de otomatik vitesli araçlardaki fren balataları manuel araçlardaki fren balatalarına kıyasla çok daha hızlı aşınıyor. Bunun en temel sebebi ise bu tür araçlarda hız kontrolünün daha ziyade fren pedalı ile yapılması.
Fren balatası bittiği nasıl anlaşılır derseniz, bunu anlamanın oldukça pratik bir yolu var: Frene basıldığında duyulan metalik sürtünme sesi. Bu ses, frenlerin artık daha zayıf tuttuğunun göstergesi olarak biliniyor. Yeni model araçlarda bunun daha kolay anlaşılır olması için balata sensörü de kullanılıyor.
Peki fren balatası biterse ne olur? Fren zayıflar, fren pedalı aşağıya düşer. Fren hidroliği de normal seviyenin altına düşer. Bu da trafikteki herkesin güvenliğini tehdit eden bir durum olarak görülebilir.
Bu noktada fren balatası ne zaman değişir sorusuna yanıt aramak gerek. Fren balatasına biçilen ortalama ömür 60 bin kilometre olsa da balatanın ömrü kullanıma göre değişkenlik gösterebiliyor. Yani aslında kullanıcıya bağlı bir durum söz konusu. Balatanın değiştirilip değiştirilmemesi gerektiğine dair en sağlıklı bilgiyi yetkili servislerden alabilirsiniz.
Son olarak fren balatasının değişimi kaç TL diye sorulursa, net bir fiyat vermek güç. Bu fiyat aracın modeline, markasına ve yaşına göre farklılık gösterebilir. Balataların bakımı ile ilgili bilinmesi gereken en önemli detay ise balataların kesinlikle temizlenmemesi ve yağlanmaması gerektiği. Çünkü bu durum frenleme sisteminin hepten ortadan kalkmasına neden olabiliyor. Balataların ömrünü uzatmak için yumuşak ve uygun takip mesafesini koruyarak sürüş yapmak gerekiyor. fren balatası ne işe yarar, fren balatası ne sıklıkla değiştirilir?
ARKA FREN BALATASI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Pedala basıldığında diske veya kampanaya sürtünerek aracın yavaşlamasını sağlayan parça olarak tanımlanan fren balataları zamanla aşınır. Bu aşınma, fren diskine zarar verir ve frenleme performansını düşürür. Bu nedenle vakti gelince ön fren balatası ya da arka fren balatası için gerekli değişim sağlanmalıdır. Peki, arka fren balatası nasıl değiştirilir? Bu soruya yanıt vermeden önce fren balatası nedir / fren balatası neden biter gibi soruların yanıtlarına bakalım... fren balatası ne işe yarar, fren balatası ne sıklıkla değiştirilir?
Fren Balatası Nedir?
Fren kaliperi ile disk arasında yer alır ve fren pedalına basıldığında tekerleklerin sıkıştırılarak yavaşlamasını sağlayan mekanizmanın bir parçasıdır. Fren balatasının çalışma prensibi, pedala basıldığında diske veya kampanaya sürtünerek, aracın yavaşlamasını sağlamak üzerine kuruludur. Fren balatası bittiğinde değiştirilmesi gerekir.
Fren Balatası Neden Biter?
Fren balatası, zamanla aşınır ve biter. Ancak daha hızlı bitmesine neden olan bazı sürücü hataları söz konusudur. Bunlardan bazıları şöyle:
- Sürekli dur-kalk yapmak fren balatasının ömrünü kısaltır.
- Aniden hızlanma ya da aniden yavaşlama sıklığı fren balatasının ömrünü kısaltır.
- Gereksiz yere sürekli fren pedalına basmak balataları çabuk bitirir.
- Yokuşlarda fren pedalının zorlanması da balataları kısa sürede bitirir.
Arka Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?
Balata, kaliper ile fren diski arasında yer alır. Bu parçayı sökmek için bir dizi parçayı - vidayı - teli - yayı doğru sıralama ile çıkarmak gerekir. Oldukça zahmetli bir iştir.
Lastikler söküldükten sonra kampanayı tutan vidayı sökülür. Bundan sonra kampana çıkar ve sıra balatalara gelir. Balatalara ulaşmak için de bir dizi yay gibi parça da sökülür. Ardından yeni balatalar takılır ve aynı sıralama geriye doğru takip edilir. Burada basit bir şekilde birkaç cümlede anlatmış olsak da her bir parçanın doğru şekilde sökülmesi, tekrar doğru şekilde takılması ustalık, deneyim ve teknik bilgi gerektirir. Eklemek gerekir ki; kampanalı frenlerde balatalar pabuca perçinlenmiş veya yapıştırılmıştır. Disk balatası ise balata taşıyıcısına yapıştırılmıştır. fren balatası ne işe yarar, fren balatası ne sıklıkla değiştirilir?
Arka fren balatası ömrünü tamamladı ve değişmesi gerekiyor. Peki, fren balatası seçiminde nelere dikkat etmeli?
Fren Balatası Seçimi Nasıl Olmalı?
Günümüzde farklı markaların farklı özelliklerde fren balata çeşitleri var. Peki, en iyi fren balatası hangisi? Aslında bu konuda net bir marka ya da modele işaret etmek mümkün değil. Ancak bir fren balatası nasıl olmalı sorusuna yanıt vererek ipucu verebiliriz: fren balatası ne işe yarar, fren balatası ne sıklıkla değiştirilir?
SİZİN İÇİN: Fren Balatası nasıl değişir? Arabanın Fren Balatası Nedir?
Fren Balatası Nasıl Olmalı?
- Sabit sürtünme performansı konusunda iyi olmalı.
- Sürtünme katsayısının fren basıncına etkisine bakılmalı.
- Hız ya da sıcaklıktan kolay etkilenmemeli.
- Yüksek mekanik dayanıklılığa sahip olmalı.
- Düşük gürültü seviyesi sunmalı.
- İklim koşullarından etkilenmemeli.
- Düşük aşınma kapasitesi sunabilmeli.
Fren Balatası Nedir, Fren Balatası Nasıl Değiştirilir, Arka Fren Balatası, fren balatası bakımı nasıl yapılır, fren balatasının bozulduğu nasıl anlaşılır, fren balatası neden bozulur, fren balatası seçerken nelere dikkat edilir, fren balatasından bozulduğunda nasıl ses gelir, en iyi fren balatası nedir, sürtünme katsayısı nedir, marka ya da modelleri nelerdir, fren balatası yüksek sesli olursa bozuk mudur