Son zamanlarda görsel açıdan mükemmel ve popüler bir yer olsa da Çeşme gezilecek yerler anlamında oldukça zengin bir yer. Çünkü Ion ve Osmanlı medeniyetlerinden izler taşıyan İzmir’in turistik ilçesinin beldeleri dünyada benzerine az rastlanan termal kaynakları, zengin mutfak kültürünü ve renkli yerel yaşamı barındırıyor. İzmir Çeşme'nin en güzel yerleri listesi ve Çeşme'de Ne Yapılır yazımızın devamındadır.
Çeşme Gezilecek Yerler Listesi
Çeşme’nin her yanına ulaşımı kolaylık haline getirse de toplu ulaşımın bel kemiği konumundaki dolmuşlar yaz döneminde oldukça kalabalık olabiliyor. Bu yüzden eğer bütçeniz varsa ilçenin barındırdığı güzellikleri daha özgürce keşfetmek için ulaşımda araç kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Çeşme'de Ne Yapılır merak etmiyor musun.
Gezi rotanız dâhilinde yolculuk yaparken karnınız acıktığında Kumrucu Şevki’de Çeşme’nin meşhur kumrusunu yemeği, sakızlı dondurmanın ve kurabiyenin tadına bakmayı sakın unutmayın.
Bu arada Çeşme’de konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Çeşme’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Gezilecek Yerler (İzmir Çeşme'nin en güzel yerleri)
- Çeşme Merkez
- Çeşme Marina
- Çeşme Kalesi
- Çeşme Müzesi
- Tarihi Kervansaray
- Çeşme Çarşısı
- Aya Haralambos Kilisesi
- Alaçatı
- Ilıca
- Ildırı
- Erythrai Antik Kenti
- Aquente Warmpool
- Quente Beach
- Breeze Beach
- Germiyan Köyü Otantik Ev
- The Beach of Momo
- Kocakarı Plajı
- Ayayorgi Koyu
- Cove
- Yuzu Beach
- Sole & Mare
- Buradan Ovacık
- Deveci Bağları
- Before Sunset
- Boheme Beach
- Delikli Koy
- Altınkum Halk Plajı
- Fly In Beach Altınkum
- Fun Beach Altınkum
- Çeşmeköy
- Urla
- Karaburun
- Sığacık
- Sakız Adası
1. Ayios Haralambos Kilisesi
İzmir Çeşme'nin en güzel yerleri yazımızın ilk sırasında Çeşme’de ilk durağımız Ayios (Aya) Haralambos Kilisesi. Burası tam Çeşme merkezde yer alıyor. Kilise şu an aktif olarak kullanılmıyor. Çok nadir zamanlarda ki genelde özel günlerde Sakız Adası’ndan gelenler için ibadete açıldığını duyduk.
Kilisedeki freskler oldukça güzel. Bu freskler ünlü ressamüİ. Sitarasütarafından Çeşme’ye yakışır şekilde mavi tonlar kullanılarak resmedilmiş.
Ayios Haralambos Kilisesi Çeşme’de ayakta kalabilen tek kilise. Diğer kiliseler savaşlarda ciddi anlamda zarar görerek ayakta kalamamış. Kilise zamanında mübadele öncesinde Çeşme’de yaşayan Hıristiyan Rumlar tarafındanü1832 yılındaüKaptan-ı Derya’dan özel izin alınarak inşa edilmiş. Kilise ismini Hieromartis (kutsal şehit) unvanına sahip olanüAziz Haralambos’tanüalıyormuş.
Kilisede şu an için yöre halkının el yapımı hediyelik eşyalarının sattığı bir çok stant bulunuyor. Bizde bu stantlara denk geldik ve stantlardaki ablalarla baya bi muhabbet ettik. Kilise merkezde bulunduğu için etraftaki dükkanlardan Çeşme’ye özgü şeyleri satın alabilir ya da Çeşme’nin meşhur lezzetlerini tadabilirsiniz.
2. Çeşme Çarşısı
Çeşme merkez çarşısıübizim çok hoşumuza gitti. Burada bir düzen ve insanlara saygı var. Kış olduğundan bir de yaza hazırlık hummalı alt yapı çalışması vardı. Esnaf bize mi denk geldi bilmiyorum ama oldukça anlayışlı ve saygılıydı. Her yerde keşke Çeşme esnafı zihniyeti olsa dedik.
Çeşme çarşısında hediyelik eşya alabileceğiniz, Çeşme’nin meşhur yiyeceklerini tadabileceğiniz bir çok yer bulunuyor. Ege havasını burada buram buram hissediyorsunuz.
Çeşme çarşısı Alaçatı’ya göre nispeten daha sakin. Fiyatlar da yine Alaçatı’ya göre bir tık daha uygun. Sahil oldukça uzun ve yürümesi oldukça keyifli. Biz gittiğimizde kış olduğu için mekanlar çok dolu değildi.
Çeşme çarşıya gelince burada bulunan Rumeli Pastanesinde damla sakızlı ve karadutlu dondurmayı (topu 15 TL) muhakkak deneyin. Buradaki sahil bandından marinaya doğru yürümeyi unutmayın zira çok keyifli bir yürüyüş yolu.
3. Kanuni Kervansarayı
Çeşme merkezde gezilecek tarihi bir diğer yerüKanuni Kervansarayı. Burayı listeme alıp almama noktasında tereddüt ettim ama nihai olarak almak istedim. Çünkü burası şu an otel ve restaurant olarak hizmet veriyor. Yine de tarihi bir değeri olduğu için listeme aldım.
Kanuni Kervansarayı biz gittiğimizde tadilat halindeydi ve içeride hummalı bir çalışma vardı. Kapıyı çalıp içeri rica edip girdik ve güzel bir yapı karşıladı bizi. Kervansaray oldukça güzel bir mimariye sahipti ve etraf dağınık olmasına rağmen mimari yapı bizi etkiledi.
Kervansarayın kitabesine göre, yapı 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılmış. Kitabeden; ” Tanrı tarafından korunan bu binanın yapılmasına kara ve denizin sultanı Sultan Selim Oğlu Sultan Süleyman emretti, Babuçcuoğlu Ali yaptı.” ibaresi yer alıyor.
4. Dalyan
Birbirinden güzel koy ve plajlara sahip olanüDalyan, Çeşme yarımadasının en kuzeyinde yer alıyor.üÇeşme’de denize girilecek yerüarıyorsanız bu taraftaki koy ve plajları tercih edebilirsiniz.
Dalyan’da ayrıca bir de küçük bir yat limanı bulunuyor. Şirin ve hala küçük bir Ege sahil kasabasında hissettiren teknelerin hemen yanında taze balık keyfi veya kahvaltı yapabileceğiniz bir kaç mekan bulunuyor. İzmir Çeşme'nin en güzel yerleri okumaya devam ediyorsunuz. Çeşme'de Ne Yapılır diye sorduklarına kesinlikle Dalyan'a gitmenizi öneririm.
Dalyan’da yıllardır hizmet verenüCevat’ın Yeri, Levent’in Yeri ve Hüseyin Usta Lokmacısındaütaptaze ve kaliteli yiyecekler bulabilirsiniz. Buraya gelmişkenüenginar tatlısınıüda denemeyi unutmayın.
Çeşme Dalyan’da Gezilecek Yerler
- Dalyan Yat Limanı
- Kocakarı Plajı
- Palmiye Plajı
- Dalyan Plajı
- The Beach of Momo
- Ali Bostan Plajı
5. Erythrai Antik Kenti
Tarihte 12 İyon Kenti’nden biri olan Erythrai Antik Kenti, dünyanın enn temiz havalarından birini soluma olanağı sunmaktadır.
Doğadaki yeşilin her tonunun tadını çıkarabileceğiniz bu antik kent, Çeşme’nin Ildır Mahallesi’nin kenarında yer almaktadır. Bu tarihi kentin kalıntıları ise, hala yerlilerin yetiştirdiği enginar tarlalarının altında saklıdır.
Eski bir Yunan kenti olarak Erythrai, M.S. 100.yılda büyük bir depremle yıkılmış olsa da, 6.yüzyılda yeniden planlanmıştır.
Bu antik kente yer alan tiyatronun tepesine çıktığınızda, bölgedeki en güzel manzaralardan bazılarına tanıklık edebilirsiniz.
6. Çeşme Kalesi
İzmir Çeşme'nin en güzel yerleri arasında yerini alan Çeşme’nin Musalla Mahallesi’nde yer alan Çeşme Kalesi, ilçeye deniz yolu ile gelindiğinde ya da yürüyüş için sahile inildiğinde görülecek ilk ve en unutulmaz yerlerden biridir.
500 yılı aşkın tarihi ile Çeşme ilçesinin bu en özel binası, müze olarak da hizmet vermektedir ve Çeşme tatilinde mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir.
16.yüzyılda Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilen kale, tipik bir Osmanlı kalesinin mimarisini yansıtmaktadır. Merdivenleri çıkıldığında ise, Çeşme’nin en harika manzaralarından birine şahitlik edilmektedir.
Merdivenlerden çıkarken, müze içerisinde sergilenen tarihi eserleri ve mezar taşlarını da bulabilirsiniz. İçerisinde, Osmanlı – Rus Savaşları ve İyonyalılar döneminden kalma tarihi eserlere de yer verilmektedir.
Çeşme Kalesi, yaz aylarında düzenlenen ünlü İzmir Festivali kapsamında yaz konserlerine de ev sahipliği yapmaktadır.
7. Germiyan Köyü
Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan tarihi bir köy olan Germiyan Mahallesi, Çeşme’de geleneksel beyaz evleri ile ünlü bir mahalledir.
Geleneksel Çeşme Evleri’ne tanıklık edebileceğiniz bu köy, dünya genelinde popüler olan ve “yavaş gıda” anlamına gelen Slow Food akımına katılarak ünlenmiştir.
Son yıllarda, Türkiye ve dünyadan yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapan köy, kendine has lezzetlerinin yanı sıra, sıcak ve misafirperver yerlileri ile de farklı bir atmosfere sahiptir.
Çeşme ilçe merkezine 23 km uzaklıkta yer alan Germiyan Köyü,’ne ortalama 25-30 dakikalık araç yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.
Burada gezebileceğiniz yerler arasında; Germiyan Köyü Pazar Yeri, Yaşar Baba’nın Çiftliği, Musa Amca’nın özel mini müzesi ve Germiyan Plajı yer almaktadır.
Köy kahvelerinde servis edilen ünlü Germiyan Köyü kahvesi de denenmelidir.
Çeşme'de Ne Yapılır?
Çeşme ziyaret edenlerin hiç sıkılmayacağı tatil beldelerinden. Çok sayıda gezilecek yer ve yapılacak birçok aktivite sunan şehir ege bölgesinin incilerinden biri. Çeşme'de Ne Yapılır sorusuna şu yanıtları verebiliriz:
• Günü birlik tekne turları ile birçok koy ve adayı keşfedebilirsiniz.
• Rüzgar sörfü eğitimi alıp sörf yapabilirsiniz.
• Çeşme Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
• İsmini aldığı Çeşme Kumrusu 'nu deneyebilirsiniz.
• Alaçatı'nın taş evlerden oluşan sokaklarında dolaşabilirsiniz.
• Çeşme'ye has sakızlı kurabiyesini ve muhallebisini deneyebilirsiniz.
• Dalış yapabilirsiniz.
• Harika koylarında yüzebilirsiniz.