Kredi Notu Nasıl Yükseltilir
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir

Yatırımlarınız için başvurduğunuz yöntemlerin başında finansman kullanımı gelir. Finansman kullanabilmeniz için ise kredi notunuzun yüksek olması gerekir. Zaman içinde düşebilen ya da yükselebilen kredi notunuz, finansal kuruluşların gözündeki prestijinizin de aynı zamanda bir göstergesidir. Şimdi sizlere kredi notu nasıl yükseltilir bunlardan bahsedeceğiz.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu, belirli şartlara göre değerlendirilir ve finansman kullanımlarınızda bir çeşit güven endeksi işlevi görür. Puan cinsinden ifade edilen kredi notuna kredi skoru da denilmektedir.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından sunulan Findeks Kredi Notu, kişilerin finansman, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarını ödeme alışkanlıklarına, borçluluk durumlarına, yeni finansman ürünleri ve finansman kullanım yoğunluklarına göre hesaplanan nottur. 
Finansman kullanımı merkezli gerçekleştireceğiniz tüm başvurularınız kredi notunuza göre değerlendirilir. Kredi notunuzun yüksek olması sizi finansmana kolay erişimde avantaj sağlar.

Kredi Notunuzun Değerlendirilmesi

Kredi notu genellikle beş farklı risk grubuna ayrılır. Her bir risk grubu belli puan aralıklarına sahip olsa da farklılık gösterebilir.

  1. 1 - 699 puan arası: En riskli gruptur. Bu grupta yer almanız halinde finansman başvurularınız reddedilir.
  2. 700-1099 puan arası:üOrta riskli grubu ifade eder. Bu grupta yer alıyorsanız başvurularınızın reddedilme olasılığı yüksektir.
  3. 1100-1499 puan arası:üAz riskli olarak nitelendirilen bu gruba dahilseniz gelirlerinize odaklı incelenen başvurunuzun kabul edilme olasılığı bulunmaktadır.
  4. 1500-1699 puan arası:üİyi olarak nitelendirilen bu gruba ait bireylerin başvuruları yüksek ihtimalle kabul edilir.
  5. 1700-1900 puan arası:üÇok iyi olarak ifade edilen bu gruba dahilseniz başka nedenlerden kaynaklı pürüzler çıkmaması durumunda başvurularınızın onaylanabileceğini düşünebilirsiniz.

Kredi Notunuzu Nasıl Yükseltebilirsiniz?

Kredi notunuzu öğrenmek, finansman başvurularınızdan önce doğru bir planlama yapmanızı ve ödemelerinizi daha düzenli bir hale getirmenizi sağlaması bakımından önemlidir. Kredi notunuzu öğrenmek için yapacağınız sorgulamaların kredi notunuzu düşüreceği bilgisi ise yanlıştır. Dolayısıyla kredi notunuzu sorgulamanın hiçbir sakıncası yoktur. Kredi notunuz düşükse ve yükseltmeyi istiyorsanız ise uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:

1- Kredi kartı limitinizi makul seviyede tutun

Kredi kartı limitinizin kredi notunuzun üzerinde büyük etkisi bulunur. Limitlerinizi düzenli şekilde ödeme yapabileceğiniz seviyede tutun

2- Ödemelerinizi zamanında yapın

Kredi notunuzun yüksek olması düzenli ödeme yapabilmenizden geçer. Özellikle kredi kartı ödemelerinizde asgari ödeme yerine tüm borcu ödemeye özen gösterin.

3- Finansman sayınızı belli bir limitte tutun

Kredi notunuzu yükselten unsurların başında finansman kullanmak gelir. Finansmanlarınızı ödeme zorluğu çekmiyorsanız bu durum kredi notunuzun yüksek olmasını sağlar. Ancak bu noktada da belli bir limite sahip olmanız gerekir. Çok sayıda finansman kullanmanız olumlu karşılanmayabilir ve kredi notunuzu düşürebilir.

4- Size en uygun finansmana başvurun

Finansman başvurusu yaparken, yatırımınıza ya da ihtiyacınıza en uygun şartları sağlayan bankayı önceden belirlemiş olmanız daha doğru olacaktır. Aksi durumda birden fazla bankaya aynı anda başvurmanız gerekebilir. Bu durum kredi notunuz açısından olumsuz yansımalar gösterebilir.

5- Bankalardan hizmet almaktan çekinmeyin

Finansman başvurusu yapacağınız kurum için güvenilir olmanız demek hiç borcunuzun olmaması demek değildir. Bankalardan az sayıda ya da hiç hizmet almamanız kredi skorunun oluşmamasına sebebiyet verebilir. Bu da kredi notunuz açısından oldukça olumsuz bir durumdur. Bütçenizi sarsmayacak düşük limitli bir kredi kartı sahibi olmak ya da ödemekte zorlanmayacağınız bir finansman kullanmak bankanızın sizi tanımasını sağlar ve karşılıklı güven duygusu oluşturur. Bu da kredi notunuza olumlu yansır.

6- Faturalarınızı düzenli şekilde ödeyin

Faturalarınızı düzenli şekilde ödüyor olmanız, kredi notunuzun yüksek olmasını sağlar. Otomatik ödeme talimatı vererek faturalarınızı düzenli olarak ödeyebilirsiniz.

7- Gelir gider dengenizi koruyun

Gelirleriniz ve giderleriniz arasında uçurum olmamasına özen gösterin. Düzenli olarak ödediğiniz borçlarınız, kredi notunuza artı puan olarak yansıyacaktır.

Kredi notunuz düşükse ve yükseltmeyi istiyorsanız yukarıdaki önemli detaylara dikkat edebilirsiniz. Kredi notunuzun yükselmesi belli bir zaman alacağı için sabırlı olmaya özen göstermelisiniz. Yukarıdaki adımları uyguladığınızda zaman içinde kredi notunuz da yükselişe geçecektir.

Kredi Notunu Yükseltmek

Kredi notunuzu yükselterek, bankacılık ürün ve hizmetlerine daha kolay erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için birkaç adım atmanız yeterli olacaktır.

  • Kredi kartlarınızın limitlerini gözden geçirin. Önemli olan yüksek limitli karta sahip olmanız değil, düzenli şekilde ödeme yapabileceğiniz düzeyde olmasıdır.
  • Kredi notunuzu yükseltmenizin en temel yolu, ödemelerin zamanında yapılmasıdır. Bu sebeple kredi ve kredi kartına dair borçların ödemesini düzenli ve zamanında yapın.
  • Kredi kartı ödemesi yaparken sadece asgari ödemeyi göz önüne almayın. Yapılan büyük yanlışlardan birisidir. Tüm borcun ödenmesine özen gösterin.
  • Kredi kullanmak, kredi notunuza olumlu yönde etki edecektir. Fakat aşırıya kaçmak iyi bir izlenim oluşturmaz. Bu sebeple sık sık kredi çekmeyin.
  • Kredi başvurusu yapıyor iseniz, size en uygununu belirleyip başvuru yapın. Aynı anda birden fazla bankaya kredi başvurusu olumsuz bir durumdur.
  • Hesaplarınıza düzenli olarak para giriş çıkışı olması artı bir durumdur. Ayrıca kredi başvurusu yapacak iseniz hesabınızda toplu para bulunması size olumlu şekilde yansıyacaktır.
  • Bankalardan hiçbir hizmet almamak ile temiz ve güvenilir olacağınızı düşünmeyin. Tam aksine bankalar için değerlendirilemeyen bir kişi olarak bilinirsiniz ve kredi notunuz olmaz. Bu da olumsuz bir durumdur. Bunun önüne geçmek için en azından minimum düzeyde hizmet almaya özen gösterin.
  • Düşük limitli kredi kartı ve düşük miktarda bir kredi çekerek kendinizi bankaya tanıtın. Bu hizmetlere dair ödemelerinizi de düzenli yaparak notunuzu daha da yukarılara çekin.
  • Fatura ödemelerinizin de düzenli olması olumlu bir durumdur. En azından borçlu görünmemeye özen gösterin. Bunu sağlamak için fatura ödeme talimatı verebilirsiniz.
  • Hesabınız var ama kullanmıyor iseniz, o hesaplarınızı kapatın. Sadece aktif şekilde kullandığınız hesaplarınızı açık tutun.
  • Borçlarınız ile gelirinizin arasındaki farkı çok açmayın. O dengeyi ne kadar korursanız notunuz da o derece yüksek olacaktır.

Kredi Notunun Değerlendirilmesi

Kredi notu, 1 ile 1900 arasında bir değere sahiptir ve 5 farklı risk grubuna ayrılmıştır. Bu gruplar, kişinin risk düzeyini belirlemektedir ve kredi notunun hangi aralıkta olduğuna göre belirlenmektedir. Risk gruplarına bakacak olursak;

  • 1-699: En Riskli
  • 700-1099: Orta Riskli
  • 1100-1499: Az Riskli
  • 1500-1699: İyi
  • 1700-1900: Çok İyi şeklindedir.

Bu gruplara bakıldığında en riskli grupta yer alan kişilerin, başvuruları hemen reddedilmektedir. Orta riskli grup, bir nebze daha olsa kabul görmeye yakındır fakat başvuruları çok büyük oranda ret ile sonuçlanmaktadır. Az riskli grubun başvuruları gelirlerine bağlı olarak kabul edilebilirken, iyi grubun başvuruları yüksek ihtimalle kabul görmektedir. Çok iyi grubu ise, bankaların en güvendiği kişilerdir ve başvuruları çok hızlı onay almaktadır. Hatta düşük faizli krediler de bu gruptaki kişilere verilmektedir.

Editör: TUNAHAN ERTAN