Öncelikle bu yazıyı okumaya başladıysanız derhal bir sağlık kuruluşuna "Hastane, sağlık ocağı vs." gitmeye hazırlanın. Poşet yutmak ciddi derecede sağlığınıza risk oluşturabilir. Poşet Yuttum diye aratanlara yine de ne olur ne olmaz tavsiyeler vereceğiz. Çocuğum poşet yuttu bir şey olur mu diyorsanız koşarak hastaneye gitmelisiniz. Neler yutulunca tehlikeli olur ve ne zaman acile gidilmelidir hepsi aşağıda.
Poşet Yuttum Bir Şey Olur Mu?
Yutulan cisim 3-4 günde dışkıda görülmezse, 2 hafta içinde şiddetli karın ağrıları ve kusmalar; dışkıda kan gelmesi durumunda doktora başvurun. Neler yutulduğunda tehlikelidir? Ne yapılmalıdır? Burada bu sorularınıza cevap vermeye çalışacağız.
Çocuğum Poşet Yuttu Sorun Olur Mu?
Poşeti yutarken solunum sıkıntısı, morarma, öksürme, hırıltı vs olmadıysa endişe etmeyin. Çünkü bu saydıklarım olduysa solunum yollarına kaçmış olma ihtimali var ve çocuk cerrahisi olan bir hastaneye gitmelisiniz. Bunlar olmadıysa, sadece yuttuysa kakasından çıkacaktır. Bazen görebilirsiniz, bazen de göremeyebilirsiniz ama sorun olmaz, merak etmeyin. Yine de sağlık önemli mutlaka bir doktora danışın derim.
Neler yutulunca tehlikeli olur?
En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir: Bozuk paralar. Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz ancak iri bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar. Çok nadiren bağırsaklarda takılarak tıkanmaya neden olurlar. Sivri uçlu cisim yutulmaları daha tehlikelidir; mesela kesilmiş tırnak, iğne, kürdan! Cam kırıkları ise ilginç bir şekilde hiç zarar vermeden bütün bağırsak boyunca ilerleyebilir. Saat pili yutulması ise çok tehlikelidir çünkü içerdikleri asit veya alkali maddelerin bağırsak iç yüzünde hasar veya yaraya neden olması tehlikesi vardır. Birden fazla sayıda mıknatıs veya mıknatısla beraber metal yutulmaları da tehlikelidir. Çünkü bağırsak kıvrımları boyunca ilerleyen farklı yerlerdeki mıknatıslar kıvrımların arasında birbirine yapışarak bağırsak tıkanması nedeni olabilir.
Ne zaman acile gidelim?
Yutma sonrasında solunum sıkıntısı, nöbet yapan durmayan öksürük varsa mideye değil akciğerlere gitmiştir. 112’yi arayın. Yutma sonrasında boğaz ağrısı veya yutma güçlüğü başladıysa acile başvurun. Keskin ve sivri cisimler veya mıknatıs yuttuysa acile gidin