Sokak hayvanları kanun tasarısı 2024 çalışmaları devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarını tamamladı. Başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren sokak hayvanları kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) iletildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada, "Hayvan hakları ile ilgili taslak metin Meclis’e ulaştı, tartışılacak" dedi. Taslağa göre barınak sayısı artırılacak, belediyelerin yaptığı uygulamalar denetlenecek. Kısırlaştırma programları da ülke geneline yayılacak. Öte yandan hayvanları koruma noktasındaki kararlılıklarını sürdürdüklerini söyleyen Tunç, "Hem hayvanlarımızı koruyalım hem insan sağlığını tehdit edecek durumları kaldırmak lazım." ifadelerini kullanmıştı. Konuyla ilgili son açıklama ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. İşte, sokak hayvanları uyutulacak mı? sorusunun yanıtına yönelik son dakika haberleri.

Sokak hayvanları yasası maddeleri 2024 son gelişmeler ile takip ediliyor. AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi hazırlıkları devam ederken, sokak hayvanları uyutulacak mı? sorusu gündeme gelmişti. Başıboş sokak köpekleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazırlıkları devam eden kanun teklifiyle köpek bakımevi olmayan yerlerde, hemen bakımevleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar bu bakımevlerinde tutulacak. Sahiplenilmeleri için kampanyalar yapılacak." dedi. Son durum açıklaması yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise hayvan hakları ile ilgili taslak metnin Meclis'e geldiğini söyledi. TBMM'ye gelen teklife göre ülke genelinde barınak sayısı artırılacak, toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Peki, sokak hayvanları yasası maddeleri neler? Sokak hayvanları yasası Meclis'te kabul edildi mi? İşte, 3 Haziran tarihli sokak hayvanları yasası hakkında ayrıntılar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında sokak köpekleriyle ilgili tartışmalara yönelik açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mevzuatta yapacağımız değişiklikle, biz, sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Bu değişiklikteki yegane hedefimiz budur. Hazırlıkları devam eden kanun teklifiyle köpek bakımevi olmayan yerlerde, hemen bakımevleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar bu bakımevlerinde tutulacak. Ayrıca sahiplenilmeleri için kampanyalar yapılacak. Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, aşılanacak ve çip takılarak sahibine teslim edilecek, bundan sonra da çok sıkı takip edilecek. Biz istiyoruz ki, barınaklara alınan tüm hayvanlar sahiplenilsin. Özellikle hayvan severlerimizin bu süreçte, barınaklardaki köpekleri sahiplenmek suretiyle daha fazla sorumluluk alacaklarına inanıyoruz. Aynı şekilde belediyelerin, kanunun kendilerine yüklediği görevleri en güzel şekilde yerine getirerek, sürece olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz. Böylece, bu önemli sorunu hep birlikte, en geniş mutabakatla, milletimizin arzu ve beklentileri yönünde çözmüş olacağız." ifadelerini kullandı.

Köpeğin motosiklet sürdüğü video sosyal medyada viral oldu Köpeğin motosiklet sürdüğü video sosyal medyada viral oldu

SOKAK HAYVANLARI TASLAĞI MECLİS'TE

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "Hayvan hakları ile ilgili taslak metin Meclis’e ulaştı, tartışılacak" dedi.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, AK Parti grubunun 'sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme' konusundaki çalışmalarına ilişkin, "Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bir taslak çalışması yapmıştı. Ve bu taslak çalışması Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz elbette bunu değerlendireceklerdir. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz biz. Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Sonrasında yine hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, o komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda; 'evcil hayvan', 'sahipsiz hayvan' gibi tanımlar netleştirilmişti ve hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık. Bu anlamda, hayvanları koruma konusundaki hassasiyetimiz devam ediyor" diye konuştu.

"MECLİS'TE TARTIŞILACAK"

Ama diğer yandan özellikle sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğini ve bunun giderek arttığını gördüklerini kaydeden Bakan Tunç, "Ölümlere yol açan, yaşlılara ve çocuklara saldıran, trafik kazalarına neden olan durumlar söz konusu oluyor; bunu da önlemek lazım. Bunu önlemek için de birtakım tedbirler almak gerekiyor. Belediyelere ve kurumlara düşen görevler olacak.ü

Bakan Tunç, 'sokak köpeklerinin uyutulacağı' yönündeki tartışmalara ilişkin de, "Bunlar Meclis'te tartışılacak konular. Nasıl bir çözüm olacağını hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Editör: TUNAHAN ERTAN