Yunanistan,üMidilli Adası'ndaki camilerin restorasyonunu, karşılıklı mutabakata ve Türk tarafının taahhütlerini yerine getirmesine rağmen hala gerçekleştirmedi.

Midilli Adası'ndaki 1805 tarihli Yalı Cami'nin 2000'li yıllara kadar kasap dükkanı, bugün ise tarım malzemeleri ofisi olarak kullanıldığını bildiren Konuk, Ada'daki diğer bir önemli cami olan 1615 tarihli Valide Camisi'nin restorasyonunun ise Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılmasından sonra yavaşlatıldığından, tamamlanmasının ardından ise belediye kütüphanesi ve belediye anı evi olarak hizmet vermesinin öngörüldüğünden bahsetti.

"Adalardaki camilerin restore edilmesinin mütekabiliyet esası ve karşılıklı anlaşmaların yanı sıra orada yaşayan Türk halkının din, vicdan ve ibadet özgürlüğüyle alakalı bir yönü de bulunuyor. Örneğin Rodos Adası'nda 6 bin 500 civarında Türk nüfus yaşıyor, 30'un üzerinde Osmanlı camisi ayakta ve oldukça bakımlı durumda. Türk turistler yoğun şekilde ziyaret ediyor. Ancak, Ada'da günlük namazlar için sadece merkezdeki İbrahim Paşa Camisi ve senede iki defa Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'nda bayram namazlarının kılınması için açılan Süleymaniye Camisi var. Ada'daki Türklerin ibadet edebilecekleri yalnızca İbrahim Paşa Camisi bulunmakta. Ada'daki Türkler için manevi ve ruhani bir merkez olan Murat Reis Külliyesi ise müzik fakültesine dönüştürülmüştü son olarak burada türbenin içerisindeki sanduka, sancak ve diğer türbe eşyaları da kaldırılarak tarihi ve kültürel bağları yok edilmiş oldu."

Editör: TUNAHAN ERTAN